Nota Exam SPA Pegawai Penerangan S41 Untuk Peperiksaan 1 Mac 2014

11 Tip Jimat Elektrik

19 January 2008 |

Hari ini saya akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk menjimatkan bil elektrik. Sama ada di rumah, pejabat, kelas ataupun di mana-mana saja yang boleh. Tip yang akan anda perolehi sebenarnya adalah sesuatu perkara yang amat ringkas dan mudah.

Mungkin ada kalanya saudara terlepas pandang atau memandang remeh kepada tip yang akan saya nyatakan di bawah kelak. Walaupun nampak remeh, ia sebenarnya mampu mempengaruhi kadar bil elektrik anda setiap bulan.


Saya percaya anda semua pernah dengar peribahasa 'Sikit-sikit lama-lama jadi bukit' kan? Jadi saya harap anda jangan hanya fokus peribahasa ini dalam usaha mendidik anak-anak atau diri sendiri mengenai pentingnya menabung, tapi juga dalam usaha berjimat cermat... Betul tak??


Buat permulaan, saya akan senaraikan 11 tip ringkas untuk jimat elektrik;


Tip Jimat Elektrik 1:

Padam semua lampu bilik atau ruang yang ada di rumah sekiranya tiada sesiapa di situ.
Sebagai contoh, jika anda sekeluarga berehat di ruang tamu, pastikan lampu bilik tidur, ruang makan atau dapur di tutup.


Tip Jimat Elektrik 2:

Tutup semua suis peralatan elektrik dan elektronik jika tidak digunakan. Sebaik-baiknya jangan dibiarkan dalam mode 'standby'.


Tip Jimat Elektrik 3:

Sebaik-baiknya gunakan kipas angin(kipas dinding atau kipas berdiri) dan elakkan penggunaan penyaman udara. Tapi kalau dah panas sangat dan tak tahan barulah gunakan penyaman udara.


Tip Jimat Elektrik 4:

Gunakan satu mentol lampu yang besar jika memerlukan lebih pengcahayaan berbanding menggunakan mentol yang bersaiz kecil tetapi banyak bilangannya.


Tip Jimat Elektrik 5:

Mendidik ahli keluarga yang lain agar menutup suis lampu, kipas atau alatan lain setelah meninggalkan sesuatu bilik atau ruang.


Tip Jimat Elektrik 6:

Pasangkan lampu di luar rumah jika perlu sahaja seperti menunggu kedatangan tetamu, menyambut sesuatu perayaan atau ketika mengadakan sesuatu majlis atau kenduri.


Tip Jimat Elektrik 7:

Elakkan penggunaan mesih basuh yang melebihi muatan ('overload') atau pun muatan penuh. Sebaiknya muatan tidak terlalu penuh. Selain hasil cucian yang kurang bersih ia juga mengakibatkan penggunaan tenaga elektrik yang berlebihan.


Tip Jimat Elektrik 8:

Pastikan pintu peti ais ditutup rapat setelah digunakan.


Tip Jimat Elektrik 9:

Rajin membersihkan habuk atau debu yang terdapat di koil peti ais anda.


Tip Jimat Elektrik 10:

Freezer yang penuh mengurangkan penggunaan tenaga. Jadi sekiranya 'freezer' peti ais anda kosong, isikannya dengan kiub ais atau bekas ais supaya tenaga tidak dibuang begitu sahaja.


Tip Jimat Elektrik 11:

Elakkan menyimpan makanan yang panas atau yang baru dimasak dalam peti ais.


Tip Jimat Elektrik 12:

Bersambung.....He..he..jangan marah:)

Macamana dengan semua tip di atas? Semoga lepas baca, harap anda dapat mempraktikkannya.

Once more, jangan lupa praktikkannya tau:p


Ahaah! Harap 11 tip jimat elektrik di atas dapat menambahkan pengetahuan anda dalam usaha berjimat cermat.

Atau untuk lebih menjimatkan bil elektrik dengan lebih efisien, bacalah panduan jimat elektrik di rumah.



Sekian dulu untuk kali ini, sampai bertemu di lain waktu.

Wassalam.

7 comments:

hadraa said...

betul ke alat tu boleh jiamt letrik? saya dah pernah beli alat seperti itu tapi sama je talde beza nya. kalau ada yang pernah cuba dan berkesan tolonglah berkongsi dengan orang lain

Oktant said...

Hi hadraa,

Pertama sekali, thanks for the
comment.

Hadraa, boleh tak saya tahu awak
beli alat jimat tu di mana?

Buat info Hadraa,terdapat pelbagai jenama alat jimat elektrik di pasaran.

Kebanyakan penjual menawarkannya
pada harga yang lebih mahal walaupun fungsinya sama.

Hadraa, saya cadangkan anda ke
http://tinyurl.com/jimatbilelektrik

Di website ini, hadraa akan diberi jaminan/warranti dan dijamin boleh
jimat bil elektrik hingga 5 tahun.

Jadi, hadraa tiada sebab utk meragui keberkesanannya. :)

Jika masih ada sebarang masalah
spt alat tidak berfungsi dgn baik,
sila hubungi terus En. Zaki Yusof
di zaki@alatpenjimatan.com

Harap dpt membantu hadraa. :D

saiful said...

Saya ada guna & memang berkesan....
Klik nama saya utk info lanjut...

Oktant said...

Terima kasih Saiful atas
testimoni anda.

Jadi kepada Hadraa dan
anda yang lain.....

Kalau berhajat nak jimatkan
bil elektrik anda, boleh dapatkan
alat jimat elektrik ini di
http://tinyurl.com/jimatbilelektrik

Jangan risau, ada jaminan
kualiti selama 12 bulan.
Kad jaminan akan diberi.
Jika ada yang tak kena dgn
alat itu, maklumkannya segera.

Nanti, unit baru akan dihantar.

Cara memasangnya pun mudah,
cuma masukkan plug dan pasang. :)

Sekali lagi saya sertakan link
untuk keselesaan anda di bawah:

http://tinyurl.com/jimatbilelektrik

Harap dapat membantu anda. :)

Oktant said...

[UPDATE]

Jika link di atas ada masalah @ tidak berfungsi lagi, sila klik >> Saya mahu penerangan lanjut mengenai alat jimat elektrik.

Harap Maklum.

Khairil said...

salam saudara, pohon share info mengenai tips ini di blog saya...

oktant said...

@ Khairil: Waalaikumussalam. Silakan share di blog awak. :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...