Rujukan Lengkap sebagai Persediaan Anda Hadiri Temuduga Kerja Kerajaan

Tip Jimat Air di Rumah (Bahagian 2)

18 June 2010 |

Tip jimat cermat ini adalah kesinambungan tip jimat air di rumah yang lalu. Bagi anda yang terlepas bahagian 1, boleh rujuk pautan ini dahulu. Walaupun sekarang ni tengah musim Piala Dunia, pastikan anda tak terlupa untuk menjimatkan air ya. :)

1. Jikalau anda bercadang untuk membasuh sayur-sayuran, buah-buahan mahupun pinggan mangkuk, tadahkan air di dalam sinki terlebih dulu.

Basuh sayur-sayuran atau buah-buahan

Basuh sayur-sayuran atau buah-buahan - www.treehugger.com


Amalkan cara ini daripada membiarkan air paip mengalir secara berterusan ketika membasuh.


2. Selepas selesai membasuh apa yang patut, tutup kepala paip dengan sempurna. Periksa dan pastikan tiada air yang menitis atau meleleh.


Jimat Air Paip

Jimat Air Paip - picswater.blogspot.com3. Sekiranya anda membasuh pakaian menggunakan mesin basuh, gunakan air pada kadar yang bersesuaian mengikut jumlah muatan.

Elakkan daripada membasuh dengan muatan yang terlalu sedikit ataupun terlampau penuh. Ianya bagi mengelakkan daripada penggunaan air dan tenaga yang berlebihan.


4. Bagi anda yang minat dengan pokok bunga atau bercucuk tanam, siramlah ia pada waktu awal pagi atau senja. Jika tidak, pilihlah pada waktu yang kurang panas atau redup.

Ini bagi mengelakkan daripada berlakunya kehilangan air yang melalui proses penyejatan akibat kepanasan.


5. Di samping itu, siramlah tanaman anda dengan air pada kadar yang berpatutan.

Jikalau hujan, tadahlah air hujan dengan baldi atau bekas. Gunakan kesempatan ini dengan menadah air semampu yang boleh. Kemudian, anda gunakan ia untuk menyiram pokok bunga, menjirus tandas dan kegunaan lain yang difikirkan sesuai.


Rasanya saya perlu berhenti setakat ini dulu. Beberapa tip jimat air lain akan menyusul kelak. Nantikan ya! :)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...